Блог

„Приказки за слушане“ учат на емоционална грамотност

Написани и разказани от композитора Владимир Наумов в отговор на лична потребност, те се превръщат в проект с мисия.

Добрите зайци подаряват две лехи моркови на гладните къртичета, защото… приятел в нужда се познава. Магаренцето организира благотворителен концерт в гората за малкото меченце, което е осиротяло. Прасчо учи Ежко как да бере ябълки от високите клони на дърветата. Любопитното новородено конче получава първи съвети от своя баща. Козльо и жена му разбират, че пътят към щастието е любовта, която могат да дарят на седемте си деца – въпреки цената. Раненият вълк носи здравата лисица на гърба си, защото… понякога в живота е така.

Това са само част от историите в 14-те „Забавни детски приказки за слушане“. Става дума не просто за диск, върху който са записани познатите на всички класически текстове, а за авторски приказки, поднесени в стихотворна форма. Техен създател е композиторът Владимир Наумов, а пътят им към деца и родители проправя „половинката му“ Катя Стоянова. Журналист по образование, тя има опит в работата с деца, който ѝ помага да си изгради ясна концепция от какво се нуждаят малките, за да се развиват в правилната посока. Двамата са единни в избора как да изглежда проектът им.

Първоначалната им идея е да издадат детски песнички. Те обаче стават толкова дълги, че сами се превръщат в приказки. Катя обяснява, че стихотворната форма е най-лесна за възприемане – така децата следят по-лесно историите, запомнят ги. Влади пък има толкова неизчерпаема енергия, че трябва да положи усилие, за да овладее. А историите сякаш преливат една в друга… „Подтикна ме същото, което и навремето, когато създавах популярни песни“, казва композиторът. Творческата енергия винаги търси поле за изява. За щастие, той има в изобилие от нея и няма нищо изненадващо в това, че се е пренасочила към друго. „Помня как на 17 дадох първите си песни в радиото. Когато ми ги връщаха от Комисията – тогава имаше такова нещо, се ядосвах на дъртаците, окупирали всичко. Тези „дъртаци” са били на по 30 тогава, аз сега съм на 65… Не искам да правя музика като занаятчия – такава, която не идва от сърцето“, обяснява композиторът. 

Как протича творческият процес?

Първо Влади трябва да измисли приказките, а това не става изведнъж. Първата поредица, съдържаща 14 истории, му отнема почти година и половина. Вдъхновяват го различни житейски ситуации, но за да станат по-близки до детското възприятие, той ги трансформира в случки, описващи живота на горските обитатели. „Така стават „Троянски кон“ за посланията, които биха подпомогнали възпитанието на децата“, пояснява авторът. Самият той е любопитен как ще се развие всяка история, защото, докато я измисля, не знае нито как ще продължи, нито как ще завърши. Понякога краят е изненада и за самия него. „Случва се и Катя да ме „коригира”. Не хареса тъжния финал на една приказка и ме накара да го пренапиша, за да има хепиенд“, разкрива Влади.

Следващата стъпка е аудио реализацията. Тъй като не са в обичайната мерена реч, приказките имат особена вътрешна мелодия. Така създателят им решава, че вместо да обяснява на някой актьор как да ги прочете, по-лесно би било да го направи сам. Целта е децата, които още не могат да четат, да слушат приказките и така да обогатяват както езика си, така и своя кръгозор за живота и взаимоотношенията между хората. От друга страна, важно е всичко това да се постигне по един забавен начин! „Идеята е родителите също да участват, защото има думички, които трябва да се обяснят на малките“, предупреждава авторът. А Катя допълва: „Все по-често оставяме децата на „грижите“ на телевизора, на някакви чужди програми, за да си осигурим спокойствие“. Проектът им е съобразен с човешката психология – всяко животно от приказките за слушане олицетворява някаква черта от характера. Разглеждат се теми, които са интересни и за възрастните: приятелство, ревност, загуба. Детето чува едно, възрастният – друго. Всяка приказка завършва с поука. Създателите на приказките са убедени, че е добре децата да научават за някои от тъжните събития в живота по елегантен и щадящ начин, а не от улицата или на по-късен етап от живота си, когато ще им бъде трудно да реагират. Важно е да се научат да осъзнават преживяванията си и да разбират какво става в душите им. Така се изгражда емоционалната грамотност, за липсата на която говорим толкова много напоследък.

След като записите на приказките са готови, екипът решава, че би било добре, докато слуша, детето и да гледа нещо. Тогава поръчват на художничката Биляна Караманолева да нарисува илюстрации – но не какви да е, а пъстри и красиви, каквито помнят от годините на своето детство. За да е по-удобно, а и да се виждат всички детайли, ги отпечатват на големи картони. 

И така, скоро проектът заживява свой живот. Когато комплектите вече са по книжарниците, една клиентка обърква илюстрациите с календар. Така се ражда нова идея, която екипът реализира веднага. Започват да отпечатват календари, но за да стане по-интересно – като игра, правят илюстрациите малко по-различни от оригиналните. След време създават и филмче по една от приказките. Сковават сцената в хола си, сами изработват декора и куклите, а авторът влиза в ролята на разказвач и актьор. Това обаче се оказва твърде трудоемка работа и на този етап решават да отложат филмирането на всички приказки. 

Но пък Влади е драматизирал 5 от тях, които предлага на театрите. Оказва се, че те не са готови да рискуват, а на авторите в прав текст обясняват, че не могат да разчитат на никаква печалба от реализацията им. Също като при разпространението в книжарниците, където искат 50% от коричната цена… „А там е и трудно да предложиш комплекти“, обяснява Катя. Сайтът им дава далеч по-големи възможности, повече гъвкавост: някой си поръчва само диск с приказки, друг иска и картоните с илюстрации, опаковани в специално куфарче; има и вариант с флашка, на която е качено и филмчето. 

Сега Катя и Влади замислят пускането на безжична колонка с карта памет, та децата да могат да си слушат приказките навсякъде. Вече са издали и диск с песнички – все пак Влади е преди всичко композитор – който включва инструменталите, както и книжка с текстовете, за да могат децата да ги научат и сами да ги пеят. Тъй като малките се впечатляват от всичко, получават новия си подарък в специална ръчно изработена опаковка.

Вече е почти готов и вторият комплект с приказки. Той ще включва 12 (а не 14) истории, но затова пък ще бъдат по-дълги. Този път героите са африкански животни. Към книгата за възрастни, съдържаща текстовете на приказките и идеи за игри, ще има и графичен вариант на илюстрациите за оцветяване. Нищо чудно, докато се стигне до издаването им, екипът да измисли и още нещо. Готова е и първата приказка от третата поредица – за морски животни.

Катя и Влади признават, че приказките са хоби за тях, затова и не могат да им се посветят изцяло. „Но не можем да не го правим – отвътре ни идва“, категорични са двамата ентусиасти. Всички, въвлечени в проекта, работят с такъв ентусиазъм, че се сформирала нещо като задруга с мисия. Топли ги не печалбата – такава няма, а радостта и удовлетворението, че създават нещо стойностно за децата. Чувстват се като просветители.

Почваш ли винаги отначало, повтаряш грешките
Владимир Наумов завършва Консерваторията със специалност „Ударни инструменти“. Композира естрадна музика от средата на 70-те години на XX век. Още първата му песен – „Не съжалявам“, е отличена с първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен през 1975 г. Постепенно започва да търси съчетание между българската фолклорна мелодика и съвременната звучност на поп музиката, което е напълно обяснимо с наследството, получено от баща му – известния фолклорист и диригент Анастас Наумов. Синът прави едни от най-популярните обработки на фолклорните творби „Петруно, пиле шарено“, „Джоре дос“, „Пустото лудо и младо“, „Даньова мама“, „Рипни, Калинке“ и др. През 80-те години е ръководител на известната вокална група „Сребърни звезди“. По същото време пътят му – житейски и професионален – се свързва с певицата Елвира Георгиева, за която е написал повече от 100 песни. Двамата печелят престижни награди на различни музикални форуми, сред които „Златният Орфей“ и „Бургас и морето“. Владимир Наумов е композирал песни за Лили Иванова, Васил Найденов, Нели Рангелова и др.

„Зачеркнахме всичко навсякъде и сега питаме къде е. Нещата се надграждат. Ако все започваш от началото, ще правиш същите грешки. Като с нож се отряза всичко. Държавата стана мащеха за културата. Така е сега и за приказките ни. Пратихме ръчно написани писма на 500 директорки на детски градини. Получихме 3 отговора“. Такава е тъжната констатация на разказвача на приказки за емоционалната грамотност на деца и родители. 

            Вестник „Всичко за семейството”

            Автор: Пепа Йорданова

Можете да поръчате Забавни детски приказки за слушане на телефон 0889 85 80 80 или на сайта www.myartfaces.com

Author


Avatar